Insulinooporność – jak prowadzi do nadwagi?

Insulina – dlaczego jest taka ważna?

Jest to hormon, który ma ogromny wpływ na nasz metabolizm: zarówno węglowodanów, jak i tłuszczów oraz białek. Insulinę produkuje trzustka tuż po spożyciu przez nas posiłku. Dzięki temu pozyskana z pożywienia energia jest wykorzystywana od razu przez komórki organizmu. Tak działa prawidłowy mechanizm funkcjonowania ciała. Jednak w przypadku insulinooporności tak się nie dzieje.

Czym jest insulinooporność?

Jest to sytuacja, w której komórki organizmu (narządy, mięśnie, tkanka tłuszczowa) wykazują obniżoną wrażliwość na działanie insuliny. Nie jest to wprawdzie jednostka chorobowa a zaburzenie metaboliczne. Nazewnictwo nie zmienia jednak faktu, że może mieć poważne konsekwencje. Dodatkowo często występuje z takimi schorzeniami, jak: podwyższony cholesterol i trójglicerydy, nadwaga i otyłość, nadciśnienie tętnicze i wysoki poziom cukru na czczo. Możemy wtedy mówić o tzw. zespole metabolicznym, który znacząco podwyższa ryzyko zachorowania na miażdżycę czy cukrzycę typu 2.

Dlaczego insulinooporność jest tak niebezpieczna?

Insulina, którą produkuje trzustka nie wpływa na komórki organizmu w taki sposób, jaki powinna, ponieważ są one mniej wrażliwe na jej działanie. Powoduje to nadprodukcję tego hormonu, co prowadzi do hiperinsulinomii. Trzustka, pracująca na wysokich obrotach, staje się mniej wydolna. Dodatkowo podwyższony poziom insuliny blokuje działanie innego hormonu, glukagonu, odpowiedzialnego za spalanie zapasów energii. Ostatecznie odkłada się ona jako tkanka tłuszczowa, szybko doprowadzając do nadwagi, a później nawet do otyłości.

Objawy insulinooporności

Schorzenie to może powodować wiele objawów, które powiązać można także z innymi chorobami. Niecharakterystyczne dolegliwości powodują, że jest trudne do zdiagnozowania. Jednak, jeżeli masz większość z nich, warto rozważyć taką możliwość. Objawy insulinooporności to przede wszystkim: