Imbir – sposób nie tylko na odporność

Obecnie imbir można nabyć niemal w każdym sklepie sprzedającym artykuły spożywcze. Jest popularnym i cenionym składnikiem wielu potraw, nie tylko tych azjatyckich. Wykorzystuje się go zarówno w postaci świeżej, jak i przetworzonej: suszony lub marynowany. Imbir, poza walorami smakowymi, ma wiele innych zalet, które warto poznać.

Imbir – substancje odżywcze i nie tylko

Kłącze imbiru, bo właśnie tą część rośliny wykorzystujemy, zawiera wiele wartościowych substancji. Jedną z nich jest olejek eteryczny, którego składowa, zingiberol, odpowiada za charakterystyczny, nieco ostry zapach. Natomiast za smak odpowiedzialne są gingerole.

Imbir zawiera wiele witamin i minerałów, m.in.: potas, magnez, fosfor, a także cholinę, wapń i sód. Warto też wspomnieć o witaminie C i fitosterolach.

Właściwości prozdrowotne

Imbir, dzięki swojemu unikalnemu składowi, posiada wiele właściwości zdrowotnych. Jest dobrym remedium na wzmocnienie odporności, ponieważ wykazuje działanie:

Właśnie dlatego taką popularnością cieszą się herbatki i napary z imbirem. Warto wziąć to pod uwagę nie tylko w okresach zwiększonego ryzyka zarażenia wirusami i bakteriami.

Innymi cenionymi właściwościami imbiru jest działanie przeciwwymiotne. Może być to pomocne, gdy cierpimy na chorobę lokomocyjną. Może być przydatne także w łagodzeniu mdłości podczas ciąży lub w trakcie przechodzenia chemioterapii.

Imbir zawiera substancje, które pobudzają wydzielanie śliny i soku żołądkowego, a także wykazuje działanie żółciopędne i rozkurczowe. Dzięki temu jest świetnym środkiem na wspomaganie trawienia i zapobieganie wzdęciom.

Można go także wykorzystać do higieny jamy ustnej, ponieważ ma właściwości odkażające i odświeżające. Dzięki temu niweluje przykry zapach oraz zapobiega infekcją i zapaleniom, nie tylko dziąseł, ale także gardła.

Cenioną zaletą imbir jest także działanie rozgrzewające, dzięki pobudzaniu krążenia. Ma to pozytywny wpływ na cały układ sercowo-naczyniowy.

Przeciwwskazania

Imbir może nie jest lekiem, ale jego szerokie działanie powoduje, że w niektórych wypadkach może bardziej zaszkodzić niż pomóc. Oczywistą sprawą jest, że jeśli jesteś uczulony na substancje zawarte w tej roślinie, powinieneś się jej wystrzegać. Wszelkie powtarzające się dolegliwości po jego spożyciu, powinny skłonić cię do zrezygnowania z imbiru. Także kobiety w ciąży lub karmiące powinny skonsultować się z lekarzem, zanim zdecydują się na skorzystanie z dobrodziejstw tej rośliny.

Niewskazane jest stosowanie imbiru przez osoby ze schorzeniami układu pokarmowego:

Imbiru powinni unikać także pacjenci przyjmujących leki przeciwzakrzepowe.