wstecz
facebook
google
twitter

Witaminy

Czym one są?

Witaminy to związki chemiczne niezbędne człowiekowi do życia. Nie są one potrzebne w dużych ilościach i nie są wykorzystywane jako budulec ani materiał do produkcji energii. Mimo to są bardzo istotnym składnikiem diety. Nazwę „witamina” wprowadził polski biochemik Kazimierz Funk w 1913 roku. Odkrył on także pierwszą witaminę: B1. Nazwa pochodzi z języka łacińskiego: „vita” oznacza „życie”, a „amina” to grupa przyłączona do witaminy B1. Gdy w organizmie człowieka brak jakiejś z nich, stan ten nazywamy awitaminozą. Niedobór określonej witaminy to hipowitaminoza, nadmiar – hiperwitaminoza.

Witaminy w naszym organizmie

Organizm ludzki nie produkuje witamin – muszą one być dostarczane wraz z pożywieniem. Bardzo niewielkie ilości witamin z grupy B i witamina K są syntetyzowane przez mikroorganizmy żyjące w jelicie cienkim i grubym. D jest syntetyzowana pod wpływem słońca w skórze.




Podział

Dzielimy je na rozpuszczalne w wodzie i rozpuszczalne w tłuszczach. Te pierwsze trudno przedawkować ponieważ ich nadmiar jest usuwany razem z moczem. Są to np.: witamina C, witaminy z grupy B, kwas foliowy, witamina PP. Te rozpuszczalne w tłuszczach można przedawkować, gdyż zbierają się w tkance tłuszczowej organizmu. Są to np.: witamina A, D, E, K.

Funkcje

Funkcja witamin związana jest z metabolizmem. Potrzebne są one, aby procesy te mogły przebiegać w sposób prawidłowy. Ich rola polega na wspomaganiu enzymów w przyspieszaniu reakcji chemicznych. Brak, niedobór, a także nadmiar niektórych witamin prowadzą do zaburzeń i chorób.