ActiLife

Acti Life

Żurek wielkanocny

Składniki:

Sposób przygotowania:

Grzyby opłukać pod bieżącą wodą. Odstawić do namoczenia na co najmniej 0,5 h. Po tym czasie wyciągnąć z wody i pokroić na drobniejsze części. Do garnka włożyć boczek i kiełbasę, po czym dodać grzyby i dolać wodę, w której się moczyły. Następnie włożyć listki laurowe, ziele angielskie i doprawić pieprzem. Wlać 1,5 l wody i gotować około pół godziny na małym ogniu. Kiełbasę i boczek wyciągnąć i pokroić w plastry. Odłożyć do oddzielnego naczynia. Do garnka dolać zakwas, posolić i dodać roztarty czosnek. Doprawić majerankiem. Tak powstały wywar zagotować, co jakiś czas mieszając.

Schab i szynkę pokroić na drobne kawałki. Dodać do garnka razem z odłożonym boczkiem i kiełbasą. Żurek podgrzać, pilnując by tym razem się nie zagotował. Obrać ziemniaki i pokroić w kostkę. Następnie gotować przez 15 minut w osolonej wodzie, doprowadzonej wcześniej do wrzenia. Wodę doprawić listkiem laurowym i kminkiem. Po odcedzeniu dodać ziemniaki do żurku.

Gotową zupę podawać z jajkiem i posiekaną natką pietruszki.

marcinw

Rozciąganie statyczne jest moim zdaniem drugim z dwóch typów rozciągania, […]

marcinw

Dużo ostatnio mówi się o tabacie: jaki to rewelacyjny system, […]

natalial

Fakt, że sen jest nam potrzebny do życia nikogo nie […]

Nibiru Studio