wstecz
facebook
google
twitter

Żurek wielkanocny

Składniki:

  • 100 g boczku wędzonego
  • 400 g białej kiełbasy
  • 200 g szynki wędzonej
  • 100 g schabu pieczonego
  • 12 jajek przepiórczych
  • 4-5 ziemniaków
  • 0,5 l zakwasu żurowego (z butelki)
  • 3-4 ząbki czosnku
  • 3-4 suszone grzyby
  • 3 listki laurowe
  • Kilka ziaren ziela angielskiego
  • Natka pietruszki
  • Majeranek, kminek
  • Sól
  • Pieprz

Sposób przygotowania:

Grzyby opłukać pod bieżącą wodą. Odstawić do namoczenia na co najmniej 0,5 h. Po tym czasie wyciągnąć z wody i pokroić na drobniejsze części. Do garnka włożyć boczek i kiełbasę, po czym dodać grzyby i dolać wodę, w której się moczyły. Następnie włożyć listki laurowe, ziele angielskie i doprawić pieprzem. Wlać 1,5 l wody i gotować około pół godziny na małym ogniu. Kiełbasę i boczek wyciągnąć i pokroić w plastry. Odłożyć do oddzielnego naczynia. Do garnka dolać zakwas, posolić i dodać roztarty czosnek. Doprawić majerankiem. Tak powstały wywar zagotować, co jakiś czas mieszając.

Schab i szynkę pokroić na drobne kawałki. Dodać do garnka razem z odłożonym boczkiem i kiełbasą. Żurek podgrzać, pilnując by tym razem się nie zagotował. Obrać ziemniaki i pokroić w kostkę. Następnie gotować przez 15 minut w osolonej wodzie, doprowadzonej wcześniej do wrzenia. Wodę doprawić listkiem laurowym i kminkiem. Po odcedzeniu dodać ziemniaki do żurku.

Gotową zupę podawać z jajkiem i posiekaną natką pietruszki.