wstecz
facebook
google
twitter

Zupa z soczewicy

Składniki:

  • soczewica zielona (100 g)
  • 2 pałki kurczaka
  • warzywa: 2 marchewki, ziemniaki (250 g), połowa pora, seler (20 g), pół pietruszki, cebula, łodyga selera
  • przecier pomidorowy (100 g)
  • masło (30 g)
  • przyprawy: sól, pieprz, ziele angielskie, liście laurowe

Sposób przygotowania:

Mięso i łodygę selera włożyć do garnka i zalać około 1,5 l wody. Wstawić do gotowania. Resztę warzyw pokroić w niewielką kostkę, po czym włożyć na patelnię i poddusić na maśle. Tak przygotowane warzywa dodać do wywaru, doprawiając do smaku. Gotować do momentu aż warzywa zaczną robić się miękkie. Dodać soczewicę i kontynuować gotowanie aż soczewica zmięknie. Wyciągnąć kurczaka i łodygę selera, a następnie dodać przecier pomidorowy. Gotowe!

Smacznego!