wstecz
facebook
google
twitter

Sałatka z brzoskwiń i szynki parmeńskiej

Składniki:

  • 10 plastrów szynki parmeńskiej
  • sok z 1 wyciśniętej cytryny
  • 160g rukoli
  • trochę świeżej mięty
  • 4 łyżeczki oliwy z oliwek
  • 2 mozzarella di latte di bufala
  • 5 brzoskwiń pokrojonych na połówki
  • sól i pieprz

Sposób przygotowania:

Do rozgrzanego piekarnika (180 C) włóż blachę z brzoskwiniami. Pamiętaj, aby ułożyć je gniazdem nasiennym ku górze, ponieważ taki zabieg pozwoli łatwiej dostrzec kiedy owoce się zarumienią i skarmelizują. Powinno to nastąpić po upływie około 20 minut. W międzyczasie wymieszaj dokładnie sok z cytryny, sól i pieprz z oliwą z oliwek. Około połową uzyskanego sosu polej rukolę i miętę. Upieczone brzoskwinie rozłóż na dużym talerzu, przykryj plastrami szynki, rozsyp kawałeczki mozarelli, rukole i miętę. Całość na końcu polej drugą połową sosu.

Smacznego!