wstecz
facebook
google
twitter

Łopatka wołowa z pomidorami

Składniki:

  • 800 g łopatki wołowej w plastrachj
  • 6 posiekanych pomidorówj
  • 2 posiekane cebulej
  • 3 łyżki oliwy z oliwekj
  • Garść posiekanej natki pietruszki i kolendryj
  • Szczypta świeżego imbiru startego na tarcej
  • 2 cukinie pokrojone w plastryj
  • Sól i pieprzj

Sposób przygotowania:

Na patelni podsmaż cebulę z pomidorami. Po kilku minutach na wierzchu delikatnie ułóż plastry mięsa. Całość posyp solą, pieprzem i imbirem. Dodaj oliwę oraz około połowę posiekanych ziół. Zawartość patelni wymieszaj dokładnie i duś na średnim ogniu. Po chwili dolej gorącej wody i kontynuuj gotowanie do momentu, gdy mięso zmięknie. Wtedy ułóż na całej powierzchni patelni plastry cukinii i dopraw je pieprzem i druga połową ziół. Danie duś pod przykryciem do momentu, gdy warzywa będą miękkie. Sos powinien mieć gładką konsystencję. W razie potrzeby możesz w trakcie gotowania dodawać niewielkie ilości wody. Danie świetnie komponuje się z pieczywem, ziemniakami czy ryżem.

Smacznego!