wstecz
facebook
google
twitter

Flaki po florencku

Składniki:

  • 1 kg flaków
  • 100 g oliwy z oliwek
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 cebula
  • 1 marchewka
  • 1 łodyga selera
  • 3 listki laurowe
  • 1 pietruszka
  • 150 ml białego wytrawnego wina
  • 1 puszka pomidorów
  • 0,5 l bulionu wołowego
  • 100 ml mleka
  • 30 g masła
  • 100 g Parmezanu
  • Sól
  • Pieprz
  • Garść świeżej bazylii

Sposób przygotowania:

Flaki opłucz i pokrój w paski. Wrzuć do garnka z wrzątkiem i gotuj 20 minut. Odcedź i pozostaw do ostygnięcia. Cebulę obierz i drobno posiekaj. Czosnek obierz i rozgnieć. Marchewkę, pietruszkę i łodygę selera pokrój w kostkę. W garnku rozgrzej oliwę i podsmaż na niej cebulę, czosnek, marchewkę, pietruszkę, selera, bazylię i liście laurowe. Po chwili dodaj flaki i smaż przez kilka minut. Następnie wlej wino i poczekaj aż alkohol odparuje. Dodaj pomidory i bulion. Całość gotuj na małym ogniu około 1 godziny. Dodaj masło i mleko, po czym dokładnie wymieszaj. Na koniec dopraw solą i pieprzem oraz posyp startym Parmezanem.

Smacznego!