wstecz
facebook
google
twitter

Carpaccio wołowe

Składniki:

  • 100 g polędwicy wołowej pokojonej w cienkie plasterki
  • 150 g odsączonego tuńczyka (kawałki w oleju)
  • 2 żółtka jaj ugotowane na twardo
  • 2 łyżeczki kaparów odsączonych z zalewy
  • 2 filety anchois
  • 2 łyżki majonezu
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • Sok z połowy cytryny
  • Garść rukoli
  • Sól
  • Pieprz

Sposób przygotowania:

Plastry polędwicy rozłóż na dużym talerzu. Filety anchois, tuńczyka, żółtka, kapary (kilka odłóż do dekoracji) włóż do dużej miski. Dodaj sok z cytryny, majonez i oliwę. Dopraw do smaku pieprzem i solą. Całość zmiksuj blenderem tak, by uzyskać sos o jednolitej, kremowej konsystencji. Nałóż sos na plastry polędwicy, po czym udekoruj kaparami i listkami rukoli.

Smacznego!