wstecz
facebook
google
twitter

Co nieco o mięcie

Opis

Mięta jest rośliną z rodzaju jasnotwatych. Obejmuje około 30 gatunków i rośnie w Europie, Azji i Afryce. Jest niewielką roślina o zielonej lub częściowo zielonej barwie. Ma eliptyczne, lekko zaostrzone na końcach liście oraz drobne kwiaty. Wyróżnia ją charakterystyczny, silny aromat.

Historia

Mięta jest jednym z ziół najwcześniej wykorzystywanych przez człowieka. Świadczą o tym wykopaliska datowane nawet na XVI wiek p.n.e. Znano ją zarówno w Egipcie, jak i w Grecji. Uważano, że rozjaśnia umysł, dlatego adepci filozofii nosili na skroniach wieniec właśnie z mięty. Używana była jako środek na ból głowy, a także jako składnik olejków do balsamowania zwłok. W Grecji była symbolem gościnności, toteż nacierano nią stoły przed różnymi uroczystościami. Benedyktni wierzyli, że herbata przyrządzona z mięty poprawi brzmienie ich głosów.
Swój renesans w Europie mięta przeżyła w XVII wieku, kiedy to sprowadzono ją do Anglii i zaczęto uprawiać. W Polsce systematyczne hodowanie mięty rozpoczęto dopiero po I wojnie światowej.




Nazwa

Nazwa pochodzi od imienia mitycznej kochanki Hadesa. Mintho, bo takie było jej imię, została zamieniona w miętę, aby nie paść ofiarą zemsty Persefony, zazdrosnej żony władcy podziemi.

Zastosowanie

  • z jej świeżych lub ususzonych liści można przyrządzić herbatę
  • służy jako przyprawa, zarówno do mięs i warzyw, jaki i owoców, deserów czy napojów
  • jako domowy środek łagodzący różne dolegliwości
  • w przemyśle kosmetycznym
  • w przemyśle spożywczym




Właściwości

  • wspomaga trawienie, ponieważ zwiększa wydzielanie żółci
  • działa rozkurczająco na mięśnie gładkie układu pokarmowego – pomaga przy wzdęciach, trudnościach w trawieniu czy zaparciach
  • ma właściwości antybakteryjne, zalecana jest więc przy zatruciach pokarmowych
  • wykazuje działanie antystresowe na układ nerwowy, toteż polecana jest na uspokojenie
  • zmniejsza ból głowy, wywołany napięciem czy stresem
  • działa antywirusowo w stosunku do opryszczki zwykłej
  • wykazuje działanie przeciwświądowe i przeciwgrzybiczne, dlatego często jest składnikiem kosmetyków na nadmierną potliwość