wstecz
facebook
google
twitter

Dieta zgodna z grupą krwi

Jedną z wielu (tak modnych w dzisiejszych czasach) diet jest dieta zgodna z grupą krwi. Tak jak inne odkrycia czasów współczesnych, ma ona zarówno przeciwników, jak i zwolenników. Nawet wśród dietetyków zdania są podzielone. Zanim zajmiemy się omawianiem pokarmów, które są dobroczynne lub też szkodliwe dla danej grupy krwi, przyjrzyjmy się historii powstawania owych grup.




Grupy krwi – historia

Obecnie wyróżnia się 4 podstawowe grupy krwi: 0, A, B oraz AB. Powstały one w różnych okresach czasu, a co za tym idzie w odmiennych warunkach bytowych, do których człowiek musiał się dostosować. Ludzie danego odcinka czasu inaczej się odżywiali, mieli inne problemy, a więc i inne reakcje na stres. Miało to wpływ na system odpornościowy oraz pokarmowy. Te dwa układy są właśnie tymi obszarami, które różnią osoby o różnych grupach krwi. Pokarmy, które spożywamy zawierają lektyny – związki , które za względu na występowanie określonych antygenów we krwi mogą wpływać niekorzystnie na nasz organizm. Mogą na przykład przyczyniać się do sklejania krwinek. Może to między innymi prowadzić do problemów jelitowych, co będzie objawiało się często powtarzającymi się wzdęciami.

Opierając się na takich założeniach dr D’Adamo przez wiele lat prowadził badania dotyczące związków między grupą krwi a spożywanymi pokarmami. Wnioski zawarł w książce zatytułowanej „Jedz zgodnie ze swoją grupą krwi”. Jego dieta zgodna z grupą krwi zaleca osobom z grupami 0, A, B oraz AB, by spożywali określone pokarmy, a innych unikali, ponieważ na ich organizm działają jak trucizna.

Oto zalecenia dla poszczególnych grup:

Grupa krwi 0

Jest to grupa krwi łowców, którzy jedli duże ilości mięsa i jest najstarsza ze wszystkich grup. Jak łatwo wywnioskować osoby te mogą spożywać mięso, najlepiej chude czerwone oraz drób. Natomiast unikać powinny wszelkiego rodzaju zbóż oraz nabiału, z którego jeść mogą jedynie mleko sojowe oraz ser, także sojowy.

Grupa krwi A

Jest to grupa w Polsce przeważająca. Powstała, gdy człowiek zajął się uprawą ziemi. Osobom tym zaleca się spożywanie głównie pokarmów roślinnych, a nawet przejście na wegetarianizm. Co za tym idzie mięso i mleko powinny zostać wykluczone z diety.

Grupa krwi B

Rozwinęła się później od dwóch poprzednich i jest to grupa osób wszystkożernych. Wskazane zatem są zarówno pokarmy mięsne, jak i roślinne, dzięki czemu dieta ta jest najmniej restrykcyjna. Nie powinni jeść tylko jednego rodzaju mięsa, a mianowicie drobiu oraz pomidorów. Unikać należy także roślin strączkowych i glutenu.

Grupa krwi AB

Jest to grupa najmłodsza i jak łatwo się domyślić, powstała z połączenia dwóch poprzednich, czyli A i B. Właśnie przez to trudno określić jej cechy. Głównym zaleceniem jest unikanie zbyt dużej ilości mięsa, a także niektórych produktów należących do nabiału, jak masło czy maślanka.




Dieta zgodna z grupą krwi – podsumowanie

Podsumowując przegląd założeń diety opartej na grupie krwi, należy przede wszystkim zaznaczyć, że przesłanki, na których dieta ta się opiera nie zostały potwierdzone naukowo. Niektórzy badacze stwierdzili wręcz, że może być ona szkodliwa, gdyż czyni codzienną dietę mniej urozmaiconą poprzez wykluczanie z niej całych grup pokarmów. Myślę, że w obliczu niezgodności wśród dietetyków każdy sam powinien ocenić dietę zgodną z grupą krwi i zastanowić się, czy rzeczywiście jest ona warta wypróbowania.